Gebelikteki en önemli durumlardan biri fetal gelişim ve gebelik sonucunu önemli ölçüde etkileyen vücut ağırlığı; hem gebelik öncesi ağırlık hem de gebelik süresince kazanılan ağırlıktır. Anne karnında bebeğin büyüme ve gelişmesi, gebelik öncesi ve gebelikte tüketilen besinlerle doğrudan ilişkilidir. Gebelikte iki can taşındığı için normalin 2 katı yemek gerektiğine dair yanlış bir inanış vardır ki bu inanış bebeğin sağlıklı olmasını değil, tam tersi artan kilo sebebiyle gebeliğin sağlıksız geçmesine, hiperemezis (şiddetli bulantı-kusma), preeklemsi (gebelik zehirlenmesi), gebelik şekeri ve gebelik hipertansiyonu gibi hastalıklara yol açarak bebeğin sağlığını olumsuz etkilemektedir.
Bu sebeple özellikle gebelik şekeri ve hipertansiyonu olanlar başta olmak üzere diyetisyen kontrolünde bireysel beslenme programı oluşturularak düzenli aralıklarda gebelik boyu takip edilmelidir.
İdeal kiloyla gebe kaldıysanız gebeliğin ilk 3 ayında ekstra enerji ihtiyacı gerekmez ama aşırı kilolu/obez/zayıf olarak gebelik başladıysa o zaman durum değişecektir.
Gebelik öncesinde;
*normal vücut ağırlığına (BKI 19,5-24)sahip olanlarda 11-14 kg
**fazla kilolu (BKI 25-29) olanlarda 7-9 kg
***obez (BKI >30) olanlarda <6 kg
İkiz gebeliklerde;
*normal vücut ağırlığında olanlarda 16-24 kg
**fazla kilolu olanlarda 14-20 kg
***obezlerde 11-15 kg
Ağırlık kazanımı hedeflenmektedir !!